måndag 22 februari 2016

Tankar kring fiber.

Börjar som jag lovade sist att skriva lite om fibergruppen och deras arbete. Tyvärr går arbetet jätte trögt. Ingen skugga ska dock falla över våran representant Sara. Hade en idé över att besöka gruppens arbete och göra ett reportage om arbetet. När jag kontaktade Sara för att se hur det går så var det inte alls roligt att höra. Arbetet har stannat av och gruppen träffas inte längre.

Det var tydligen svårt att få fyra föreningars viljor att gå ihop (äng vill inte vara med). Dessutom arbetet med att ta in offerter var inte lätt. Endast en offert kom in och det var på ett stängt nät. Det betyder att alla måste ha samma leverantör. Det betyder också att föreningarna äger nätet. Offerten kom från dom som lagt vårat kabelnät vilket gör att de inte behöver gräva utan kan gå i befintligt system. Vi måste då släcka com-hem och vi är dessutom fyra på linjen bara kulle är efter. Vilket betyder att majoriteten måste var med för om tillexempel Park släcker så försvinner vi också. Den största förlusten som jag ser det är att vi måste starta upp ytterligare en förening som har hand om upphandling och servitut mellan föreningarna eftersom äng inte vill vara med. Eftersom de inte behöver gräva så ser offerten "billig" ut. Vad man måste betänka då är att bildande av förening, servitut och upphandling kostar. Till skillnad från ett öppet nät där man väljer operatör och sköter allt själv men då blir det ju grävning. Krångligt? Jag ska försöka förklara på årsmötet.

Då ÖSS har sagt ja till grävning är styrelsens mening att nu lämna gruppen (som inte finns) och försöka få in egna offerter som bara gäller oss.

Nog om det...

Ni ska få ett datum till: 27/5. Då är det vårat årsmöte. Medtag stol och dricka. Vi bjuder på lättare tilltugg.

Snön kom, men jag vill ha lite till. Sen i slutet på April då kan våren komma.

/ Mattias

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar